Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Apr 23, 2018

INOVAREA SOCIALA, FACTOR AL DEZVOLTARII SOCIAL-ECONOMICE 

 

INOVAREA SOCIALA, FACTOR AL DEZVOLTARII SOCIAL-ECONOMICE

 

Inovarea sociala inseamna dezvoltarea de noi idei, servicii si modele pentru a aborda mai bine problemele sociale. Aceasta presupune contributia actorilor publici si privati, inclusiv a societatii civile, la imbunatatirea serviciilor sociale.

 

Inovarea sociala va juca un rol crucial in abordarile viitoare si va constitui raspunsul pentru  multe  intrebari-cheie: Cum sa abordam eficient provocarile sociale cu un buget restrâns? Cum arata investitiile sociale strategice si cum pot sa sprijine politica sociala? Cum sa sprijinim oamenii in invatarea pe tot parcursul vietii pentru a asigura mijloacele de trai adecvate intr-o lume in schimbare? Cum pot parteneriate inovatoare sa aduca resurse private si neguvernamentale pentru a completa finantarea de la stat? Cum sa consolidam cunostintele bazate pe dovezi in procesul de elaborare a politicilor si al reformelor?

 

Raspunsul? Inovarea sociala face parte din pachetul de investitii sociale si trebuie incorporata in elaborarea politicilor si legata de prioritatile sociale, cum ar fi recomandarile specifice fiecarei tari (inclusiv prin utilizarea Fondului Social European).

 

Societatile, sub presiunea nevoilor, inoveaza continuu, se afla intr-o continua schimbare. Deşi s-au facut mereu inovatii sociale, tematica inovatiei sociale a patruns in centrul atentiei de abia in ultimii ani. Temele de reflectie sociala nu apar, de regula, in centrul interesului ştiintific ele intra in atentia ştiintei doar in momentul in care sunt conştientizate de catre colectivitate ca probleme care trebuie solutionate, si care  nu se rezolva „de la sine”.

 

De-a lungul timpului, conceptul de inovatie aproape ca s-a banalizat prin frecventa utilizarii, fiind folosit şi ca sinonim cu inovatia tehnologica. In ultimele decenii, termenul de inovatie a inceput sa fie utilizat şi in cadrul domeniului social. Plecând de la premisa ca inovatia prezinta sensuri comune, indiferent de domeniu, s-a facut o analiza a conotatiilor specifice domeniului social. Inovatia implica noutatea la nivelul procesului., conceptul de inovatie sociala pastreaza ideea generala de imbunatatire a situatiei printr-o alocare structural noua a resurselor disponibile. Daca in alte domenii, produsele obtinute prin inovatie sunt mai uşor cuantificabile, in cazul inovatiei sociale, rezultatele sunt mai difuze, acestea contribuind la imbunatatirea scopului politicii sociale prin creşterea calitatii vietii sau prin rezolvarea unei probleme sociale. Inovatia in politica sociala implica un demers care sa conduca la imbunatatirea acesteia. Politica sociala reprezinta o „sfera larga de activitati care au ca obiectiv modificarea intr-un sens specificat a caracteristicilor vietii sociale ale unei colectivitati” (Zamfir, 1997, 12). „Obiectivele politicii sociale, adica obiectivele sociale, vizeaza protectia sociala a diferitelor categorii sociale, bunastarea individuala şi colectiva” (Pop, 2007, 447). Conceptul de inovatie sociala este legat de cel de dezvoltare sociala, definita ca „orientarea unei tari/ regiuni/ comunitati/ institutii spre realizarea unei stari dezirabile, stabilite ca obiectiv, printr-un proces planificat in timp, realizat printr-un set de actiuni conjugate” (Zamfir, 2006, 11). Derularea acestor actiuni implica un proces de inovatie sociala.

 

Proiectarea dezvoltarii sociale implica urmatoarele faze:

  • identificarea şi diagnoza problemelor sociale,
  • stabilirea prioritatilor şi adoptarea obiectivelor de dezvoltare,
  • identificarea solutiilor alternative şi alegerea strategiei,
  • elaborarea planului de actiune,
  • implementarea, monitorizarea, evaluarea şi faza de feed-back şi corectie (Zamfir şi altii, 2007, 9).

 

Elementele inovatiei sociale sunt:

  • problema nesolutionata,
  • solutia noua,
  • asimilarea in practica colectiva şi
  • schimbarea produsa prin asimilarea inovatiei (Zamfir, 2009, 2).

 

Inovatia sociala se realizeaza in legatura cu proiectarea sociala, evaluarea şi monitorizarea. Nu orice demers din sfera sociala poate fi considerat inovatie sociala. Implementarea eficienta a unor masuri sociale poate reprezenta, pur şi simplu, demersul specific derularii unui plan de actiune definit. Asigurarea rapida a suportului necesar supravietuirii unor comunitati afectate de inundatii nu reprezinta inovatie sociala. Administratiile publice locale sunt cele care trebuie sa gaseasca solutii concrete pentru diversele probleme cu care se confrunta. Reprezentantii administratiei publice trebuie sa identifice şi sa implementeze solutiile optime, tinand cont de obiective şi resursele existente. Totusi, eforturile lor nu pot fi considerate inovatie sociala. Asigurarea accesului la educatie reprezinta un element important in construirea unui context favorabil promovarii inovatiei sociale.

 

FACTORII CARE STIMULEAZA/ BLOCHEAZA INOVATIA SOCIALA

 

Printre factorii care stimuleaza inovatia sociala amintim, in primul rând, profilul societatii. Este mai probabil ca inovatia sociala sa se produca intr-o societate moderna, deschisa noului, preocupata de perfectionare. Interesul acordat de societate domeniului social şi, indirect, rezultatelor acestuia reprezinta un alt factor important. Inovatia sociala este cu precadere propagata intr-o societate in care rezultatele ştiintifice sunt apreciate pe scala larga, fata de o societate in care acestea nu sunt luate in considerare. Un factor decisiv este credibilitatea comunitatii ştiintifice, câştigata in timp. Aplicabilitatea rezultatelor obtinute de comunitatea ştiintifica poate reprezenta un atuu pentru continuarea eforturilor de inovare la nivel social. In tara noastra, promovarea politicilor de cercetare şi inovare nu reprezinta o prioritate.

 

Climatul favorabil dialogului intersectorial poate stimula inovatia sociala. Transferul cu succes al rezultatelor ştiintifice in alte domenii poate legitima dialogul dintre domeniul academic şi cel de afaceri. Atragerea investitiilor private in domeniul social poate imbunatati anumite servicii oferite populatiei. Responsabilitatea sociala a corporatiilor implica desfaşurarea unor „actiuni la care nu sunt obligate prin lege” pentru ca „au resurse financiare pentru a dezvolta programe sociale” (Scutaru, 2007, 506).

 

Inovatia sociala implica o buna cunoaştere a contextului institutional, comunitar şi, nu in ultimul rând, cultural. Pe lânga identificarea tuturor actorilor implicati, a responsabilitatilor şi atributiilor care le revin, cunoaşterea contextului presupune explorarea efectelor pe care le-au avut, in acel context, activitati similare.

 

 

Expert antreprenoriat

Dima Mihaela

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top