Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

May 8, 2018

Calitati necesare in antreprenoriat 

 

Calitati necesare in antreprenoriat

 
 
Studiile au aratat ca exista calitati cheie care se regasesc in mod obisnuit la oamenii de afaceri de succes. Profilul tipic al antreprenorului include (fara a fi limitat la):
-       Incredere
-       Autodeterminare
-       Deschizator de drumuri
-       Gandire critica
-       Angajament
-       Perseverenta
-       Initiativa
 
Incredere – Increderea pana la pasiune in produsul sau serviciul tau este o conditie necesara, dar nu si suficienta a succesului. Atragem atentia asupra faptului ca increderea in propriul produs sau serviciu nu trebuie sa fie unidimensionala, pornind doar de la tine catre ceilalti. Mult mai importanta este construirea increderii celorlalti in produsul sau serviciul tau.
 
Autodeterminare – Convingerea ca rezultatul depinde de propriile tale actiuni, si mai putin de factori exteriori sau de actiunilor altor persoane. A da vina pe ceilalti sau pe conjunctura trebuie sa ramana doar o consolare de moment, nu un scop in sine. Asa cum tertii si contextul pot fi pe alocuri piedici in calea succesului, in aceeasi masura pot favoriza si dezvoltarea afacerii. Este doar o chestiune de raportare a persoanei la mediul in care isi desfasoara activitatea.
 
Deschizator de drumuri – Capacitatea de a avea initiativa, de a lucra independent si de a-ti pune in practica ideile. Un antreprenor de succes incepe prin a fi un administrator bun, apoi un manager din ce in ce mai bun si ajunge sa fie un lider in relatia cu sine si ceilalti.
 
Gandire critica – Capacitatea de a fi deschis la sfaturile altor persoane, avand tot timpul in minte propriile obiective pe care le-ai trasat pentru afacere. Cu cat un antreprenor discuta si asculta mai multe persoane, cu atat sansele sale de succes sunt mai mari. Idei preconcepute de genul “stiu eu mai bine cum se face” sau „astia nu se pricep la nimic” sunt deosebit de daunatoare in afaceri, ca si in viata. Sfatul unei persoane avizate sau al uneia care a trecut printr-o experienta asemanatoare poate fi un ingredient extrem de util pentru optimizarea ideii tale, iar pe de alta parte te poate scuti de neplacerea unui experiment esuat.
 
Angajament – Capacitatea de a face sacrificii personale in ceea ce priveste programul prelungit si timpul liber. Experienta arata ca a avea propria afacere determina mai putin timp liber si nu mai mult timp liber. Aceasta cel putin in primele stadii ale afacerii. Programul tau si cel al angajatilor tai se va decala. De asemenea, tabieturile personale si familiale vor trebui modificate. Angajamentul in propria afacere este in primul rand un dozaj optim al experientelor acumulate cu managementul timpului.
 
Perseverenta – Capacitatea de a continua in ciuda obstacolelor, instabilitatii financiare si expunerii la riscuri. Perseverenta se traduce totodata in capacitatea de a ramane eficient in situatii de stres si presiune externa. Exista persoane care „se pierd” atunci cand au de facut mai multe lucruri deodata, in timp ce alte persoane, dimpotriva, lucreaza mai eficient cand sunt sub presiune. Dincolo de a fi incredibil, fenomenul este explicabil printr-o mai buna organizare in fata unor probleme de natura diversa, fata de tendinta de „moleseala„ in prezenta unei singure lucrari.
 
Initiativa – Abilitatea de a gasi noi resurse si a fi proactiv, si nu de a merge pe calea „asteptam si vedem ce se intampla”. Initiativa merge mana in mana cu managementul riscului si cu evaluarea corecta a unor oportunitati. Nu trebuie lucrat intre doua extreme, intre a-ti asuma toate riscurile si a nu-ti asuma nici un risc. Cel care isi asuma orice risc poate castiga cel mai mult, insa poate si pierde peste masura. Totodata, trebuie sa fim constienti ca cel mai mare risc este acela de a nu-ti asuma nici un risc.
Chiar daca detinem calitatile enumerate anterior si ne simtim pregatiti pentru a incepe o afacere, pentru ca suntem la inceput de drum avem nevoie si de mentoring.
Indiscutabil, la momentul potrivit şi în parteneriat cu persoana potrivită, mentoring-ul este o dinamită ce poate scoate la iveală valoarea insuficient explorată, talentul insuficient pus în evidenţă, direcţia nevisată spre care se poate îndrepta un mentee în cariera sa – sub atentă îndrumare a mentorului său.
 
Bine inteles apar intrebari de genul:
-       Ce e de fapt un mentor?
-       Cum ma poate ajuta?
-       Cum să îl aleg?
-       Ce trebuie să fac eu ca mentee? 
 
Iata cateva detalii legate de acest subiect:
• Un mentor este o persoană experimentată în rezolvarea problemelor cu care tu deja te confrunți, este o persoană care te poate ghida pe baza experienței sale de viață sau profesionale și care uneori îți poate propune soluții vis-à-vis de problemele cu care te confrunți. Este o persoană etică, ce acționează prin puterea exemplului personal, o persoană pe care o admiri si respecți și în ale carei potențiale sfaturi crezi! Așadar alege-ți un mentor în care crezi! Poate fi din organizația ta sau din afara ei!
 
• Un mentor este o resursă valoroasă pentru realizarea obiectivelor tale personale sau profesionale. Insă ca să poți fi ajutat trebuie să stii sau măcar să intuiești de ce tip de suport ai nevoie din partea mentorului ca sa puteți maximiza întregul proces. Un mentor nu e un panaceu pentru toate problemele tale, este un profesionist care a descoperit in practică/”tranșeele” muncii de zi cu zi –  soluții la problemele cu care tu deja te confrunți azi.
 
• Ca mentee ai responsabilitatea să te ocupi de logistica sesiunilor de mentoring, să specifici în avans subiectele de discuție, să fii activ în acest proces, să dai feedback apropos de soluțiile propuse și efectul lor asupra obiectivelor tale. Nu uita, tu ai nevoie de un mentor – nu te aștepta ca el să muncească mai mult ca tine în acest proces!
În situația în care ți se alocă un mentor și nu ai opțiunea să ti-l alegi personal atunci iată cateva disfunctionalităti frecvente pe care eu personal le-am întâlnit în cariera mea, în procesul de mentoring:
Incompatibilitate mentor/mentee = De multe ori un mentor este alocat unui mentee după criterii nu foarte clare sau absente, iar acolo unde nu există criterii intervine … factorul uman – genul de incompatibilitate pe care e greu să o prevezi. Acest gen de incompatibilitate mentor/mentee face ca procesul să fie anevoios sau uneori imposibil.
 
Lipsa de disponibilitate a mentorului= Mentorii sunt, în general, persoane cu multiple roluri şi responsabilităţi şi, deci, ocupate. Există situaţii când nu au estimat corect timpul pe care trebuie să-l aloce unui astfel de proces atunci când au spus DA sau pur şi simplu nu-l prioritizează conform aşteptărilor mentee-ului. Personal, mi s-a întâmplat ca în timpul unei sesiuni de mentoring, mentorul să iasă brusc şi să-mi spună “Trebuie să plec am un conf call… Bye”. De la încântarea de a avea un mentor la dezamăgire e un drum foarte scurt, uneori.
 
Lipsa de angajament a mentee-uluişi asumarea responsabilităţii pentru deciziile luate în procesul de mentoring. Am cunoscut persoane dornice de a se dezvolta profesional şi personal dar care implicate într-un proces de mentoring formal şi-au pierdut brusc interesul sau nu şi-au imaginat că a fi mentee, presupune şi responsabilităţi, timp alocat, sarcini ce trebuie duse la sfârşit.
 
Aşteptări setate incorect sau nesetate deloc apropos de ce e mentoringul şi ce nu e de fapt; E greu să menţii o anumită graniţă în discuţiile cu un mentee, ele alunecă uneori spre coaching, alteori spre aspecte personale, pe care mentorul poate nu ar dori să le audă. Dar nu asta vreau să subliniez . Vreau să accentuez faptul că uneori mentee-ul se aşteaptă ca mentorul să aibă soluţia tuturor problemelor sale, a sarcinilor sale de serviciu sau a unor probleme de ordin personal – iar în lipsa unor aşteptări setate corect iniţial, procesul în sine se deteriorează.
 
Proces setat incorect de iniţiatori din gama – “Mentoring = nice to have” fără a fi neapărat şi funcţional; Adică: avem mentori, avem mentee, avem mentoring. Ce stă în spate şi care e calitatea procesului? Hm… nu ne-am gândit sau nu ne interesează prea mult.
Aşadar, dacă sunteţi interesaţi de mentoring sau doriţi să setaţi un proces de mentoring intern – încercaţi pe cât posibil să evitaţi tipul de disfuncţionalităţi menţionate mai sus
Mentoringul e un proces cu adevărat valoros, iar cei ce au participat într-un astfel de proces bine structurat pot spune multe poveşti de succes. 

 

Sursa: http://aadf.ro

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top