Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

May 8, 2018

Inovatia sociala 

 

Inovatia sociala

 
 
 

Unul dintre faimoasele citate ale lui Ronald Reagan este ca “Am dus un razboi cu saracia, iar aceasta a invins.”(We fought a war on poverty and poverty won). Privind la cifrele actuale  din toata lumea, pare sa fi avut dreptate: numai in Statele Unite peste 15 % din populatie este considerata a fi saraca. Iar daca analizam statisticile in tari din zona asiatica sau sub-sahariana, optimismul pentru un viitor un mai bun va scadea dramatic.  Conform raportului cu privire la dezvoltare globala (World Development Report) realizat de Banca mondiala in 2012, mai mult de 200 de milioane de oameni sunt in prezent someri si mult mai multe milioane, in special femei si tineri,  sunt concediati constant. Privind inainte, peste 15 ani, aproximativ 600 de milioane de noi joburi vor fi necesare pentru a sustine populatia de varsta adulta.

 

Asadar ce este de facut?

Nick Hurd, Ministrul pentru societate civila din Marea Britanie, isi incepea discursul cu privire la noua runda de finantari pe care Ministerul pe care il conduce astfel:

“Unii au numit-o revolutia tacuta. O reteta crescanda de organizatii care recunoaste ca aceasta tara are nevoie sa gaseasca un spatiu pentru inovatie sociala. Austeritatea ne-a adus in fata unor adevaruri dificile, care ne spun cum au fost cheltuiti banii publici in perioada care a predecedat criza. (…) Afacerile, asa cum le stiam, nu mai sunt o optiune,, avem noi oportunitati, care ne pot oferi solutii pentru a face lucrurile mai bine. Trebuie sa mergem catre acei factori disruptivi, catre oameni cu idei si un spirit ce ne provoaca sa gandim diferit.” 

Din ce in ce mai multe state, comunitati si oameni se implica in schimbare si incearca sa gaseasca resursele necesare pentru a se adapta la o lume in schimbare, cu nevoi si cu dorinta de a se desprinde de pragul saraciei. Iar una dintre resursele si solutiile deopotriva este inovarea sociala.

 

Ce inseamna acest concept? Asa cum aflam de la Wikipedia, inovarea sociala se refera la noi strategii, concept, idei si organizatii care se adreseaza nevoilor sociale – de la piata muncii si conditii de lucru pana la educatie, dezvoltare comunitara sau sanatate – si care implica si dezvolta societatea civila.

Mai mult decat atat, inovarea sociala se poate referi si noi instrumente care vin in sprijinul comunitatii, precum utilizarea tehnologiei pentru a combate problemele comunitare, a noilor metode de finantare ( ex. microcredite) sau cercetare. Inovatorii pot proveni din toate mediile, inclusiv business, iar ideile pe care le au pot implica oameni din toate sectoarele-public, privat, nonprofit.

Cine poate fi un inovator social? Oricine cu o idee buna, diferita, care contribuie la bunastarea comunitatii, paote rezolva o problema, ofera solutii pentru accesul persoanelor cu dizabilitati  sau persoanelor defavorizate pe piata muncii etc.  Tinerii se implica din ce in ce mai mult in aceasta miscare, iar programe precum Social Impact Award, Young Social Innovators ( Irlanda) sau Young Innovators Fund (doar pentru a mentiona cateva dintre ele) sunt instrumente la indemana care le pot da un real ajutor tinerilor de a-si vedea ideea sociala pusa in practica.

Miscarea de inovare sociala nu este insa straina nici de Romania. Proiecte precum Upside Down, care promoveaza intens conceptul de upcycling si in atelierul carora vei gasi genti, portofele si accesorii „uschite” din deseuri ca ambalaje tetra- pak, bannere uzate, camere de cauciuc si resturi de materiale textile sau Glazeon, o aplicatie prin intermediul careia oricine poate sustine  o cauza din portofoliul Glazeon ( organizatie nonprofit, initiativa etc) fara a plati nimic in plus sunt dovezi ca  se poate.

Iata ca revolutia tacuta deja a inceput si se propaga mai repede decat orice altceva. Nu ne ramane sa vedem decat incotro ne vom indrepta si cine vor fi urmatorii inovatori sociali?

 

 

Expert antreprenoriat

Dima Mihaela

 

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top