Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

May 14, 2018

Inovarea socială II 

 
Inovarea sociala II
 

 

 

Economia socială, numită și „inovatorul social”, prezintă marele avantaj de a se putea adresa problemelor economico-sociale complexe, în special celor care au fost ignorate de către sectorul public sau privat, oferind cetăţenilor posibilitatea de a contribui activ la dezvoltarea potențialului social şi economic. Astfel, sunt create noi locuri de muncă, persoanele vulnerabile sunt sprijinite pentru a fi integrate pe piața muncii, sunt promovate inițiativele antreprenoriale și se contribuie la sporirea solidarității și a coeziunii sociale.
 
În continuare, în România șo­ma­jul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22%, iar gradul de ocupare a per­soa­nelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de aproximativ 46%. În lip­sa unor generaţii de tineri competenţi profesional, activi şi motivaţi, po­ten­ţialul economic şi oportunităţile de dezvoltare ale mediului de afaceri vor fi în continuare irosite.
 
O analiză a ofertelor de pe piața mun­cii adresate femeilor defavorizate arată că un procent semnificativ din totalul ofertelor de muncă îl reprezintă profesiile din domeniul ospitalității.
 
N., în vârstă de 30 de ani, era deja certficată în profesia de cameristă, dar singura șansă de angajare se afla la mii de kilometri distanță, în Italia, ca ospătar. Plecarea ar fi însemnat să lase doar în grija tatălui, un copil de 6 ani aflat în pragul pregătirilor pentru școală, punând în pericol nu doar armonia familiei, ci riscul ca acel copil să abandoneze de tim­pu­riu școala. A existat o sansa si astfel s-a pe poziția în care era deja ca­li­fi­cată, și anume cea de cameristă, s-a înscris la un curs de „administrator de pensiune turistică”, iar acum are deja două certificate în baza cărora se poate angaja. Pe viitor, nu mai consideră o oportunitate munca în stră­inătate, ci își dorește să își deschidă propria pensiune turistică, pentru a oferi o viață mai bună copilului ei și pentru a contribui la dezvoltarea comunității în care trăiește.
 
Cele mai multe centre de formare nu oferă cursanților și mediul adecvat pentru însușirea abi­li­tăților practice de lucru. Acest lucru îngreunează reintegrarea beneficiarilor pe piața muncii, întrucât angajatorii caută, de regulă, per­soane cu experienţă sau cel pu­ţin persoane care să fi efectuat practică în domeniu.

 

Expert antreprenoriat

Dima Mihaela

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top