Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

May 15, 2018

INOVAREA SOCIALA III 

 

INOVAREA SOCIALA III

 

Inovarea socială devine tot mai importantă la nivel european, având în vedere rolul său de promovare a unor soluții și modalități noi, creative, de rezolvarea problemelor cu care se confruntă anumite comunități și societatea în ansamblul său. Programul Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, identifică inovarea socială ca un instrument puternic pentru a soluționa problemele sociale generate de:

  • îmbătrânirea populației
  • sărăcie
  • șomaj
  • noile modele de organizare a muncii și noile stiluri de viață
  • pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește justiția socială, educația și asistența medicală.

 

Pentru a răspunde acestor provocări, Strategiei naţionale de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014- 2020 (SNCDI 2020) încurajează crearea unui ecosistem de inovare prin parteneriate de tip public-privat şi public-public. Unul din obiective generale al SNCDI 2020 este creşterea competitivităţii economiei româneşti prin inovare.

 

Aceasta presupune dezvoltarea capacităţii firmelor de a absorbi tehnologie de ultimă generaţie, de a adapta aceste tehnologii la nevoile pieţelor deservite şi de a dezvolta, la rândul lor, tehnologii sau servicii care să le permită progresul pe lanţurile de valoare.

 

Inovarea sociala merita promovata, în special cu scopul de a testa, eventual implementa la scară largă soluții inovatoare, inclusiv la nivel local sau regional, pentru a aborda provocările sociale, în parteneriat cu partenerii relevanți din sectorul privat, public și ONG, comunitate și sectorul de întreprinderi sociale. Inovarea sociala este definită ca acea inovare care are un caracter social atât din punctul de vedere al scopurilor urmărite, cât și al mijloacelor folosite, în special cea referitoare la dezvoltarea și aplicarea de noi idei (privind produse, servicii și modele) care răspund unor nevoi sociale și, în același timp creează noi relații sau colaborări sociale, fiind benefice pentru societate și stimulând capacitatea de a acționa a societății.

 

Inovarea este de asemenea promovata prin cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare a intreprinderilor, in special IMM-uri si transformarea cat mai multor ideilor in produse si servicii noi sau imbunatatite.

 

Exemplu plan de afacere inovativ social:

In 2007, o mamă tânără, de profesie psiholog, în perioada concediului de creșterea copilului își dă seama că reintegrarea pe piața muncii nu va fi deloc ușoară (iată problema socială care trebuie soluționată!). Din comentariile și discuțiile de pe forumurile pentru mămici înțelege, că există o serie de probleme cu care mămicile se confruntă zi de zi (o temă des dezbătută fiind, de exemplu, somnul la copii), și la care nu sunt oferite soluții eficiente corespunzătoare.

 

În acest context lansează primul ei blog dedicat mămicilor, și pe care oferă răspunsuri la întrebări arzătoare în domeniul psihologiei copiilor, între timp construind propria afacere on-line: cursuri mini, pachete de training în domeniul creșterii copiilor, bestseller în domeniul psihologiei mămicilor. Ideea se dovedește un succes, și ea se trezește cu un model antreprenorial funcțional.

 

Între timp se evidențiază din ce în ce mai mult și faptul că reintegrarea pe piața muncii a mămicilor este o problemă generală, cu care se confruntă multe femei, mai mult, ideea lansării unei afaceri proprii, care poate fi dezvoltată de acasă, chiar și în timpul concediului de creștere a copilului, pare o alternativă din ce în ce mai atractivă pentru mămici. șa se năște cea de-a doua afacere, dedicată în special mămicilor, având ca scop sprijinirea acestora în lansarea propriei lor afacere on-line.

 

Și această idee se dovedește de succes, pentru că trainingurile oferite de ea au la bază cunoștințe practice izvorâte din modelul antreprenorial dezvoltat, implementat și permanent îmbunătățit de ea. În cadrul acestei inițiative peste 2600 de persoane lansează propria afacere on-line. Povestea nu am inventat-o noi, doamna există, și anul trecut a obținut Marele Premiu European Enterprise Promotion Awards.

  

 

Expert antreprenoriat

Dima Mihaela

 

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top