Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Jul 4, 2018

Cum se face inovatie sociala in ScotiaCum se face inovatie sociala in Scotia

 

O vizita de studiu (Social Innovators Programme) in Scotia este o oportunitate excelenta de a cunoaste antreprenori si inovatori sociali din aceasta tara, dar si business-urile lor. Domeniile si cauzele sustinute sunt diverse, relevante pentru provocarile sociale din aceasta tara, dar foarte utile la nivel de invatare si model de business pentru Romania.
 
Tap Into IT – Competente digitale pentru batrani
Acest business social ofera posibilitatea batranilor din Scotia sa isi dezvolte competentele digitale, pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Compania ofera training individual pentru fiecare persoana, urmat de un training de grup cu rol in dezvoltarea abilitatilor invatate. Lectiile se adreseaza si persoanelor cu probleme de sanatate precum dementa, atacuri cerebrale, celor fara vedere sau auz, care au nevoi mai mari in dobandirea competentelor digitale. Media de varsta a persoanelor care se inscriu in program este de 75 – 80 de ani, dar clientii companiei au si varste de peste 90 de ani.
Serviciile sunt contracost, insa pentru batranii care nu au veniturile necesare, compania cauta finantare din surse externe. De asemenea, munca voluntarilor joaca un rol extrem de important in impactarea unui numar cat mai mare de persoane varstnice.
 
FreshSight – consultanta de business oferita de studenti
FreshSight ii aduce impreuna pe studentii cu viziune si organizatiile orientate pe generarea de impact social. 36 de studenti cu specializari diverse – de la stiinte, la business si marketing, sunt alesi in urma unui proces de selectie pentru a oferi consultanta de business. Dupa ce beneficiaza de un training, sunt impartiti pe baza unor criterii de personalitate, in echipe de cate 6 si le este atribuit cate un proiect. Procesul se reia anual cu noi candidati.
Compania este condusa la randul ei de studenti, iar proiectele contractate de aceasta apartin unor ONG-uri cu resurse limitate. Serviciile de consultanta de business oferite de studenti nu sunt gratuite, contractul dintre ONG si companie implicand plata serviciilor, insa nivelul fee-urilor este unul foarte mic. Studentii lucreaza part-time, pe baza de voluntariat.
Pana in prezent, in companie au lucrat peste 400 de studenti, pentru peste 100 de proiecte.
 
Recruit with Conviction – cum angajezi in mod sustenabil o persoana condamnata penal
O condamnare penala in istoricul personal este aproape o stigmatizare pe piata muncii. Ce companie isi doreste un angajat cu un trecut penal? Ce viitor are un fost condamnat care nu se poate integra pe piata muncii? Acestor intrebari incearca sa le raspunda in mod diferit programul Recruit with Conviction. Ce fac cei implicati in cadrul acestuia, este sa educe entitatile care lucreaza cu detinutii, despre cum trebuie sa-i pregateasca pe acestia pentru a reintra pe piata muncii, iar pe de alta parte, educa posibilii angajatori cum sa angajeze sustenabil o persoana cu un istoric penal.
 
 
Social Food. Social Fun.
Edinburgh este un oras unde intalnesti intreprinderi sociale la tot pasul. Cafenele, restaurante, brutarii si chiar baruri au o componenta in acest sens. Ghidati de o harta a inovatiilor sociale, am explorat povestile din spatele acestor afaceri, proiectele pe care le sustin, dar si modelele lor de business.
 
Mancarea vanduta de Social Bite – sandvisuri, supa, salate si cafea organica, hraneste mult mai multe persoane, decat pe cele care o cumpara. Intregul profit al acestui lant de magazine cu mancare proaspata, este donat si investit pentru a-i hrani pe oamenii strazii (150 de persoane primesc mancare in fiecare zi), o alta parte este directionat catre organizatii si proiecte care se ocupa de oamenii fara adapost, si spre academia Social Bite a carui scop este, ca in fiecare an sa sprijine 10 oameni ai strazii sa se integreze in societate.
 
Sub aceasta umbrela stau o cafenea, un atelier de tamplarie, un centru de evenimente si un atelier de productie de tartan. Toate aceste activitati vin in sprijinul adultilor aflati in grupuri vulnerabile – de la oameni ai strazii, pana la persoane cu probleme fizice si mentale, care sunt in proces de recuperare sau au probleme de invatare. In cadrul centrului, acesti adulti pot participa la activitati diverse precum clase de teatru, pictura, IT, fotografie, gradinarit, brutarie, sport, menite sa ii ajute sa iasa din izolare si sa deprinda noi abilitati. Scopul este ca acestia sa-si creasca stima de sine si increderea in propria persoana, pentru ca in final sa devina angajabili si sa isi gaseasca locul in societate.
 
Real bread for everyone – este scopul declarat al acestei brutarii, care isi doreste sa faca painea cu maia accesibila unui numar cat mai mare de persoane. Aceasta intreprindere sociala nu doar vinde paine sanatoasa, organica, ci ii si educa pe cei interesati, si ii invata cum sa-si preparare propria paine. De asemenea, ajuta alte comunitati sa-si creeze propriile brutarii si sa fie sustenabili din punct de vedere ecologic. Brutaria lupta impotriva risipei de mancare, donand marfa nevanduta, dar in termen de garantie, iar pe cea expirata directionand-o catre fermele de animale.
 
Este un proiect al organizatiei Sikh Sanjog, ce sprijina femeile de origine sikh din Scotia, dar si pe cele din alte grupuri minoritare, pentru a se integra in societate. Bistro-ul Punjabi Junction este o afacere menita sa sustina financiar initiativele organizatiei, care vizeaza facilitarea angajarii pentru femeile sikh, alfabetizare, activitati de incluziune pentru copii, training in IT si utilizarea cumputerului, dar si activitati pentru imbunatatirea starii generale de sanatate.
 
Harry’s Bar– the spirit of liberty is the spirit social enterprise
Cine spune ca antreprenoriatul social si distractia nu pot functiona impreuna? Harry’s Bar este o intreprindere sociala, oricat ar suna de ciudat acest lucru. Compania ofera mentorat, training si suport tinerilor, pentru a-si construi o cariera in domeniul hospitality. O alta componenta sociala o reprezinta alegerea furnizorilor, care sunt selectati in functie de criterii care vizeaza productia etica, sustenabila si eventual organica.
 
https://rotaract-bucuresti.ro

 

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top