Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Jul 18, 2018

GRESELI DE EVITAT LA INFIINTAREA UNEI FIRME 

GRESELI DE EVITAT LA INFIINTAREA UNEI FIRME

 

Nu considerati planurile de afaceri drept realitati!!!!!!!!!
 
Viitor antreprenor, atentie: infiintarea unei firme creeaza stari euforice in cel mai inalt grad. Este un drog care, anihiland reactiile critice, iti permite literalmente sa plutesti in cursul sedintelor euforizante si imbucuratoare a B.P.-ului – Business Plan- sau “ Bun pentru Planare”?
 
A intocmi propriul plan de afaceri inseamna o joaca de-a firma virtuala: un adevarat joc video! Ipotezele de inlantuie minunat. Si pentru a atinge obiectivele dorite de catre investitori privind recuperarea investitiilor, ce este mai simplu si mai placut decat sa urmaresti pe monitorul calculatorului un anumit nivel al activitatii sau al profilului? Sau sa diminuezi, cu un clic, un anumit nivel al costului sau al dobanzii?
 
Este foarte amuzant, cu atat mai mult cu cat, in primele ipoteze, adesea sunteti prea rentabili si totul este deosebit de incitant, cu atatea personae in jurul ecranului, ca in timpul studiilor de caz de la facultate….
Acest joc risca sa nu fie serios. Problema este ca, spre deosebire de jocurile video, cand pierzi la sfarsit, pierzi cu adevarat.
 
Noi inovam, cu sistemul nostrum de acoperis.cum sa cuantifici piata potential a acestui system nou? Va reusi el, dupa cincizeci de ani de domnie , sa detroneze tiglele clasice, produse in milioane de tone in fiecare an? Atuurile sale ne puteau face sa speram: montaj rapid, izolare sporita, simplitate, estetica. Sau dimpotriva, va vegeta intr-o micro-nisa, victim a considerabilului conservatorism al sectorului de activitate? Imposibil de dat un raspuns exact printr-un studio de piata:numai datele calitative puteau sa ofere o indicatie.
 
Deci, ca multi elaboratori de planuri de afaceri, am intocmit si noi pe baza unor ipoteze personale. Ipoteza medie:1% din piata. Ipoteza cea mai mica : 0,5%. Ipoteza cea mai mare: 1,5%. De ce aceste cifre/ dincolo de rezultatul studiului de piata, ele erau, de asemenea motivate de obiectivul privind rezultatul final in ultimul rand: o remuneratie satisfacatoare pentru capitalurile investite. Nu era vorba de a insela pe cineva . exercitiul a fost condus cu o buna credinta absoluta. Dar si cu o credita oarba. Nu ne-am atins obiectivele prin vanzare dar am avut tendinta sa investim ca si cum am fi reusit.
 
Cu timpul, am devenit expert in planuri de afaceri. Cate variante am realizat, ca pe banda? De fapt, cu cat se vand mai putine produse, ca atat mai mult trebuie sa se realizeze planuri de afaceri, pentru a-i convinge din nou pe actionari, pe bancheri sau pe noii creditori.
 
Si cu cat acest exercitiu devine mai dificil, cu atat planul de afaceri trebuie sa fie mai convingator. Atunci, cateva luni inainte de de catastrofa finala, cu un ultim efort pentru a gasi un nou partener, am incredintat unui mare cabinet de consultanta de notorietate international noua versiune a planului de afaceri. Constructive magnifica, tabele cu zecile, abundenta de formule de calcul sophisticate. Dar toate acestea erau construite pe nisipul repede purtat de vant. Fundatia o reprezinta piata. Daca nu este validat – asa cum o casa se construieste pe baza unui bun studio al solului – edificiul planului de afaceri nu este decat un simulacru, un castel din carti de joc, imprastiat de primul vant.
 
Viitor intemeietor de firma, planul de afaceri nu trebuie sa fie un instrument de matketing financiar, destinat sa convinga pe cei ce aduc bani, ci propriul tau instrument pentru supravietuire. Daca vrei sa contruiesti un vapor pentru a traversa oceanele, nu te vei multumi ca, pentru a seduce pasagerii si armatorii, sa acoperi cu un décor elegant dimensiunile improprii ale unei constructii subrede.
 
Planul de afaceri este planul vaporului tau,pe care vei naviga cu riscul pierderii averii / a finantarii/ a sanatatii/ a vietii de familie: trebuue sa fii cel mai exigent dintre critici in privinta oricarei slabicini perceptibile in constructia sa. Daca vaporul se scufunda, tescufunzi primul.
 
 
Data viitoare cand voi mai infiinta o firma nu-mi voi intocmi singur planul de afaceri. Il voi da sa-l redacteze unui contabil foarte pesimist si eu voi fi vigilentul cenzor care il va impiedica sa “viseze”.
 
 
(Bibliografie: Rene Sens – 15 greseli de evitat la infiintarea unei firme)

 

  

Expert antreprenoriat

DIMA MIHAELA

 
 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top