Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Dec 3, 2018

Despre antreprenoriat 

 

 

Despre antreprenoriat

 

Antreprenoriatul , dincolo de a fi un vehicul (mult dorit) spre mirajul prosperitatii si al libertatii celui care il practica, este un sistem complex de a te raporta la lume si la viata.
Banii si /sau libertatea pot veni (sau nu).
Poti scapa de un sef sacaitor si da peste unul prea relaxat (tu).
Poti avea un program super-relaxat sau poti ajunge sa fii un sclav pe propria ta plantatie. Te poti imbogati sau poti ajunge falit.
Si poti sa iti gasesti un loc caldut sau poti oscila intre extreme.
 
Pana la urma, neprevazutul este una din componentele cu care un antreprenor de cursa lunga trebuie sa devina aliat si chiar prieten.
 
… din perspectiva unui antreprenor ajuns la maturitate, antreprenoriatul se vede (si astfel):
 
1. Atunci cand esti cu spatele la zid inveti accelerat. De cate ori vei refuza sa inveti, Universul iti va trimite o notificare.
2. Sa decizi TU cum iti utilizezi timpul, precum si sa decizi intelept inseamna sa sustii viziunea pe termen lung.
3. Sa lucrezi LA business inseamna sa construiesti un sistem, sa lucrezi IN business inseamna sa ai un job in propria ta firma.
4. Cu cat ai grija de tine si energia cu care te implici in afacere este mai curata, mai sanatoasa, cu atat business-ul tau va fi mai sanatos.
5. Relatia ta cu Universul se vede in balanta contabila a afacerii tale.
6. Uneori, crezand ca iti construiesti libertatea, iti montezi o lesa de aur.
7. Unul dintre principalele motive pentru care antreprenorii trec prin esecuri este faptul ca se concentrează enorm pe ideea de bani, in loc sa creeze si sa ofere valoare semenilor, in timp ce ei insisi evolueaza si devin mai buni.
8. O afacere nu poate creste peste nivelul de dezvoltare personala al antreprenorului.
9. Soarele rasare in fiecare zi. Si tu te poti reinventa in orice zi. Iar business-ul tau te va urma, fidel.
10. Pana cand nu decizi sa te pui pe primul plan in viata ta, business-ul tau te va secatui de toata energia pe care o ai disponibila.
11. Anunta-ti din timp echipa si familia care este timpul rezervat pentru TPM (Timp Pentru Mine).
12. Ai nevoie de disciplina ca sa iti poti manifesta in mod sustenabil libertatea.
13. Antreprenorii sunt mult mai inclinati sa exercite auto-disciplina cand realizeaza ca acesta este drumul catre libertate si rezultate superioare.
14. Daca nu a trebuit niciodata sa te disciplinezi, si trebuie dintr-o data sa o faci, libertatea devine inspaimantatoare. Pentru ca iti va arata exact care parti din tine iti conduc viata.
15. Sindromul „obiectelor stralucitoare –S.O.S.” se refera la imposibilitatea de a construi si mentine cu perseverenta o strategie de business anterior adoptata, prin urmarirea frecventa si necontrolata a unor noi cai si metode care apar pe parcurs.
16. Sindromul obiectelor stralucitoare seamana cu o vanare de vant.
17. Afacerea ta este o extensie a sistemului tau misiune-valori, si are un sens in tabloul mai larg al omenirii. Ea este vehiculul prin care iti exprimi mesajul in lume.
18. Antreprenorii spirituali au de-a face cu probleme specifice datorate in primul rand sistemului diferit de valori cu care opereaza si a viziunii holistice pe care o au asupra lumii.
19. Uneori pretul pentru a face este mult mai mare decat cel pentru a nu face.
20. Nu poti sa fii antreprenor in propria companie doar atunci cand ai chef sau doar atunci cand lucrurile merg bine.
21. Atunci cand business-ul ruleaza, arareori ai conditiile sa il poti pune pe „hold” pentru ca tu sa iei o gura de aer proaspat.
22. KARMA este traseul de amprente pe care il lasi in urma ta in lume, din interactiunile cu ceilalti, cu natura, cu obiectele.
23. Antreprenorul antifragil isi da voie sa faca greseli, insa de fiecare data invata ceva din ele.
24. Nu iti poti delega viata.
25. Adesea, dupa ce ai avut „totul”, iti dai seama ca nu ai nevoie sa ai chiar totul.
26. Gandurile sunt haotice si planul de afaceri complicat si neclar daca in jurul tau domneste dezorganizarea si aglomerarea.
27. Esti principala valoare si resursa a ta si a afacerii tale. Te vei avea drept tovaras de drum toata viata.
 
Disciplina si auto-disciplina
Un antreprenor care are un nivel ridicat de auto-disciplina poate obtine rezultate autonom si este, in esenta, un om care nu are nevoie de cineva să-i spuna cum sa se organizeze. Cu toate acestea, acest tip de antreprenor este cel mai deschis spre a invata noi metode de a deveni si mai disciplinat si mai organizat. Pentru ca stie deja beneficiile, motivatia ii este activata. Si vrea sa acceada la urmatorul nivel de beneficii, de satisfactie.
Insa cei mai multi oameni au nevoie de alte persoane pentru a le spune cum sa se organizeze, sau sa ii tina motivati ca sa persevereze. De ce oamenii stau in organizații ierarhice in care au o foarte limitata putere de decizie cu privire la actiunile lor? Ei aplica reguli ale organizatiei dezvoltate de altcineva, care dictează ceea ce trebuie sa faca.
Putem vedea acest fenomen la extrem in organizatii extrem de structurate cum ar fi inchisorile, scolile, armata, politia sau serviciul public – unde libertatea individului de a face lucrurile in felul propriu este foarte limitata.
Comportamentul nefiltrat de o multitudine de reguli si norme este esenta libertatii la locul de munca – si cu cat este mai mare si mai birocratica organizatia, cu atat este mai putin probabil sa ofere angajatilor sai un nivel mai mare de libertate. Există o ”formulă”, si exista reguli si asteptari. Rezultatele nu vin de la prea multa libertate, ci din urmarea unui plan, a unei abordări care este bine definită și deja verificata pentru a aduce succes.
Daca asta este ceea ce vrei, bine. In acest caz, ai nevoie de mai putina auto-disciplina, cel putin la locul de munca, pentru ca au grija altii sa ti-o impuna pe a lor. Iti vei lua disciplina (necesara ca sa atingi obiectivele stabilite de altii), din mediul de la job si de la sefii tai, fara sa fie nevoie sa iti faci tu propriile reguli si apoi sa le mai si respecti. Si vei fi platit pentru asta.
Sa contrastam acest tablou de mai devreme cu auto-disciplina necesara unei persoane liber-profesioniste, fie ca este vorba de un instalator, un alergator de maraton sau un muzician.
Unul dintre motivele pentru care vedetele rock ajung adesea dependente de droguri ar putea fi faptul că ocupatia necesita mai multa auto-disciplina decat in alte industrii – si auto-disciplina este ceva ce nimeni nu are din abundenta, se pare. Creatorul rasei umane a fost econom cu aceasta resursa.
Nu este vorba de faptul ca oamenii din astfel de industrii sunt deficitari cand vine vorba de auto-disciplina, in comparatie cu majoritatea celorlaltor persoane. Doar ca rolurile lor profesionale si personale necesita mult mai multa.
Exact acelasi lucru este valabil pentru antreprenori.
Exista o contradictie uimitoare intre libertatea oferita de o activitate antreprenoriala si obligatia implicita de auto-disciplina cu care vine.
Un grad ridicat de libertate este posibil, pe termen lung, numai cu un grad ridicat de auto-disciplina. 
 
Pentru a fi liber ca antreprenor, trebuie să fii capabil să te disciplinezi cand nimeni altcineva nu o va face pentru tine.
 
 
Sursa:http://gabrielagambra.ro

 

 

Expert antreprenoriat

Sandu Costel Sorin

 
 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top