Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Dec 5, 2018

DEZVOLTAREA IDEII DE AFACERI 

 

 

DEZVOLTAREA IDEII DE AFACERI

 

OBIECTIVE:
- Identificarea ideii de afaceri
- Descoperirea oportunitatilor si tendintelor din mediul de afaceri
- Stabilirea calitatilor necesare pentru a fi intreprinzator
 
Identificarea ideii de afacere
In identificarea ideii de afaceri sunt absolut necesare o gama larga de resurse din mediul de afaceri.  Pentru o idee originala, fezabila si care sa asigure succesul pe o piata aflata mereu in schimbare, intreprinzatorul trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte ale vietii economice si sociale:
 
a. Experienta anterioara de munca
Avantaje:
Ø persoanele cu experienta in acelasi domeniu de activitate cunosc produsul vandut, procesul de obtinere a lui, furnizorii si piata produsului (clientii, concurenta), organizarea interna necesara si functionarea firmei
Dezavantaje:
Ø obisnuinta de a lucra intr-un anumit domeniu face ca intreprinzatorul cu experienta sa abordeze afacerea ca un simplu loc de munca
Ø intreprinzatorul este tentat sa considere ca realizarea activitatilor tehnice importante si el ignora activitatea de planificare strategica
Ø deseori este depasit de multitudinea activitatilor pe care trebuie sa le desfasoare, ajungand sa neglijeze si activitatile de personal, contabilitate sau cele de management.
 
b. Hobby-uri sau experienta personala
Avantaje:
Ø in cazul in care afacerea esueaza, intreprinzatorul ramane cel putin cu satisfactia realizarii unei activitati care il pasioneaza, cu conditia sa nu fi investit foarte mult in afacere.
Ø O astfel de acivitate poate fi desfasurata cu rezultate multumitoare de un numar foarte mic de oameni, de obicei numai de intreprinzatorul pasionat..
Dezavantaje:
Ø subiectivismul inevitabil al intreprinzatorul in privinta analizei reactiei pietei la produsele pe care le realizeaza;
Ø o firma presupune desfasurarea unei game largi de activitati care nu au nici o legatura direca cu hobby-ul intreprinzatorului (contabilitate, management, marketing). 
 
c. Cautari sistematice
Cel mai frecvent, ideile de afaceri apar intamplator. Chiar daca o cautare sistematica este o cale pe care cei mai multi intreprinzatori o ignora, identificarea unor noi idei de afaceri depinde intr-o masura importanta de perseverenta intreprinzatorului.
Cautarea sistematica presupune consultarea cartilor si a altor publicatii de specialitate, utilizarea unor metode tip brainstorming cu implicarea prietenilor, membrilor familiei, accesarea unor baze de date cu patente si inventii. In acest domeniu, Internet-ul a devenit una din cele mai accesibile surse de informatii.
 
d. Evolutiile macro-economice (tendinte demografice, sociale, tehnologice, afaceri)

Intreprinzatorul este obligat sa tina cont de tendintele sociale, tehnologice si economice, care pot indica modificarea asteptarilor si preferintelor clientilor, schimbarea modalitatilor de organizare si functionare a afacerilor.
 
Oportunitati si tendinte in mediul de afaceri
Numeroase idei de afaceri se pot desprinde din evaluarea tendintele macroeconomice de evolutie. Cele mai importante tendinte sunt cele  demografice,  sociale, tehnologice si de afaceri
Macromediul unei firme este format din sase forte majore:
· elementul demografic
· elementul cultural
· elementul economic
· elementul natural
· elementul tehnologic
· elementul politic
 
a. Elementul demografic
 
Mediul demografic se caracterizeaza prin modificari ale populatiei, schimbari in structura grupelor de varsta, etnice si educationale, aparitia unor tipuri de familii, deplasari geografice ale populatiei si segmentarea pietelor de masa in micropiete. Deci, mediul demografic caracterizeaza consumatorii.[i] Firmele sunt extrem de interesate de dimensiunea si ritmul de crestere a populatiei diferitelor orase, regiuni si state, de repartizarea ei pe grupe de varsta si pe categorii etnice, pe niveluri de pregatire, pe tipuri de familii, pe caracteristici si evolutii regionale.
 
b.Elementul cultural
Dintre tendintele sociale din care pot rezulta oportunitati de afaceri mai importante sunt modificarea structurii familiei, modificarea preferintelor religioase, schimbarea modelelor de coabitare datorita SIDA, cresterea interesului pentru mediul inconjurator. In ultimul timp se pune un accent deosebit pe respectarea, reluarea si preluarea unor traditii si obiceiuri, cum ar fi Pastele, Craciunul, Anul Nou, Martisor, Ziua Indragostitilor, Halloween, Sambra Oilor,  Targul de Fete, Sanzienele etc., evenimente sociale care pot furniza suficiente idei de afaceri producatorilor, comerciantilor si prestatorilor de servicii.
 
c. Elementul economic        
Mediul economic este alcatuit din ansamblul elementelor ce compun viata economica a spatiului in care actioneaza firma[ii]. Elementele de mediu se oglindesc direct sau indirect in situatia piete. Existenta cererii, presupune o anumita putere de cumparare din partea populatiei, iar pe de alta parte o anumita oferta din partea firmelelor.
Intr-o economie, puterea de cumparare depinde de[iii]: veniturile curente, preturi, marimea economiilor, marimea datoriilor, marimea posibilitatilor de creditare in vederea cumparari.
 
d. Elementul natural
Intra tot mai mult in consideratie in perioada actuala, inproiectarea si desfasurarea activitatilor economice.
Mediul natural se caracterizeaza prin scaderea rezervelor de materii prime, variatia costului energiei, cresterea gradului de poluare si a amploarea miscarii ecologiste. Deterioarea calitatii mediului natural este una din problemele majore cu care se confrunta firmele si consumatorii in momentul actual.
In foarte multe orase din lume, poluarea aerului si a apei a atins cote alarmante.
Una din cele mai mari probleme o ridica produsele chimice industriale care afecteaza stratul de ozon si, deci, incalzirea periculoasa a planetei.
 
e. Elementul tehnologic 
Analiza mediului tehnologic pune in evidenta accelerarea progresului tehnologic, existenta unor posibilitati nelimitate de inovatie, a unor bugete substantiale destinate cercetarii-dezvoltarii.
Ritmul dezvoltarii economice depinde de numarul descoperirilor tehnologice. Din pacate, acestea nu apar la intervale de timp egale. Este deci posibil ca economia sa stagneze in perioada dintre doua inventii majore. Unii economisti considera ca stagnarea actuala a economiei mondiale va contiuna pana la aparitia unor inovatii majore In acest timp, golul existent este acoperit de inovatii minore. Acestea au creat piete noi si au generat noi posibilitati de investitii.
 
 f. Mediul politic-legislativ
Mediul politic se caracterizeaza printr-o imbogatire a legislatiei de afaceri, cresterea atributiilor organismelor guvernamentale si cresterea numarului gruparilor de actiune publica. Mediul politic are o mare influenta asupra deciziilor din cadrul firmei.
 
  Acesta se compune din:
  • legi
  • organisme guvernamentale
  • grupuri de presiune
care influenteaza si limiteaza actiunile diferitelor organizatii si membri ai societatii. Principala tendinta politica actuala si implicatiile lor asupra deciziilor este cresterea numarului reglementarilor din sfera afacerilor.

 

Expert antreprenoriat

DIMA MIHAELA

 
 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top