Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Apr 8, 2019

INSPIRATIE PENTRU PERFORMANTACarol Ungureanu este trainer, coach cat si consultant pentru echipa de management a companiei BGS, unul dintre jucatorii principali de pe piata de solutii de securitate din Romania, dar si unul dintre cei mai importanti angajatori din Romania.
Experienta lui Carol este relevanta pentru toti cei care vor sa se dezvolte ca lideri; pentru toti cei care vor sa afle din experienta  unui om care pune practica inaintea teoriei.
Carol a avut oportunitatea de a vedea mai multe modele de lideri, din mai multe tari si culturi dar si de a aplica strategii si tehnici de a ii inspira pe cei din jurul lui, de a pastra un nivel ridicat de retentie a clientilor.
In urma acestui interviu va dorim sa aveti o inspiratie pentru performanta voastra.
 
1. Sloganul Portal Management este “Inspiratie pentru performanta in afaceri”. Sa incepem interviul prin a te intreba care este inspiratia ta pentru dezvoltarea profesionala.
 
Totul porneste de la dorinta de a invata si aplica lucruri noi, de la intelegerea ca oricate ai sti nu este suficient intr-o lume in permanenta schimbare. Cea mai puternica inspiratie este sa constientizezi ca in clipa in care te-ai oprit din cautarea activa ce duce la dezvoltare profesionala pe motivul ca ai deja o baza substantiala, sau ca sarcinile si volumul de munca nu iti mai permit, ai pierdut deja cursa in competitia catre succes si performanta.
 
2. Care au fost cele mai grele obstacole intampinate in calea succesului tau profesional? Ce ai facut pentru a le depasi?
 
Exista un citat foarte sugestiv al lui Jeffery Gitomer legat de subiectul acesta: “Obstacolele nu te pot opri. Problemele nu te pot opri. Mai presus de toate, ceilalti nu te pot opri. Tu esti singurul care te poate opri.“
Pot spune ca asa a fost si in cazul meu si ca cel mai greu obstacol intampinat in calea succesului profesional am fost chiar eu. Cu totii suntem prizonierii educatiei, experientelor si mediului in care am trait si daca nu constientizam asta, propriile convingeri si moduri de a rezolva problemele se transforma in obstacole in calea gasirii unor noi solutii.
Practic cel mai mare impiediment in calea succesului e sa nu stii incotro sa te indrepti, sa nu ai o tinta, o viziune, si un plan pentru a le atinge.
Am realizat asta cu 14 ani in urma, cand locuiam in Statele Unite si am aflat de Richard Bandler, John Grinder si programele lor de NLP. Ele mi-au dat o noua structura gandirii si am inteles cat e de important sa imi fac un plan de dezvoltare personala, cu ariile pe care doresc sa mi le imbunatatesc, prin ce metode anume si sa ma tin de el. Am urmat astfel diferite cursuri, atat in SUA cat si in Romania, de la cele legate  de NLP, Comunicare si Improvizatie, Consilier pentru dezvoltare personala, Leadership si Coaching, iar  in prezent fac parte din organizatia cea mai prestigioasa la nivel mondial de leadership coordonata de John Maxwell.
 
3. Esti implicat in conducerea uneia dintre cele mai mari companii de securitate din Romania. Care a fost provocarea cea mai grea in managementul angajatilor si ce ai facut ca sa o depasesti?
 
Cred ca exact aceleasi obstacole de la nivel individual raman valabile si la nivel organizational, cu mentiunea ca devine si mai dificil sa armonizezi convingerile tuturor, sa comunici clar incotro vrei sa te indrepti si sa inteleaga toata lumea planul concret pentru cum  sa  facem asta.
Dupa cativa ani buni de “eforturi clasice” de a realiza asta, adica de sus in jos, prin dispozitii si comunicare directa de la management catre angajati, am decis sa adoptam o varianta care sa implice oamenii mult mai profund si activ. Am angajat astfel un trainer intern care sa se ocupe numai de dezvoltarea personala a tuturor managerilor din companie si a altor categorii de angajati, care vor sa se dezvolte, schimbe sau sa vada lucrurile si dintr-o alta perspectiva. Este o cale indirecta de a ne modela cultura organizationala si de a ne alinia convingerile, scopurile si metodele de actiune ca un tot unitar pana la ultimele niveluri ierarhice.
 
4. BGS este unul dintre principalii angajatori privati din Romania. Care sunt principalele obstacole pe care le intalniti in procesul de recrutare?
 
Cred ca toate obstacolele pornesc de la anumite stereotipuri asociate imaginii noastre ca firma, pe care le-am recunoscut, asumat si luptam activ sa le scoatem din mentalul colectiv. In primul rand, este vorba de impresia ca la noi este la fel ca la oricare alta firma de paza, ca va fi un job lejer si nu ai nevoie de nici o abilitate pentru a fi “paznic”.
In realitate, este un job care implica multa autodisciplina, avem niste indicatori de performanta foarte precisi care pe unii ii pot speria, insa pe altii ii ajuta sa inteleaga exact ce trebuie sa faca, iar noua ca firma ne permite sa mentinem standardele de excelenta pe care clientii nostri le stiu foarte bine. Destul de putina lume vine la interviu cu dorinta constienta de a face performanta si de a-si lua un angajament pe termen lung, pe langa necesitatea unui salariu de supravietuire care e cu totul de inteles, dar care, din punctul meu de vedere, nu e suficient pentru a-ti aduce implinire la locul de munca.
 
5. Care crezi tu ca ar trebui sa fie caracteristicile unui serviciu astfel incat acesta sa fie apreciat de catre clientii sai?
 
Noi, ca experti in domeniul securitatii avem asteptarea de la noi insine sa fim capabili sa anticipam orice nevoie relevanta a clientilor, chiar si cele inca neconstientizate, nedescoperite de ei, si sa ne ajustam apoi oferta. Asta cred eu, face diferenta dintre un simplu furnizor de pe piata si expertul in domeniul respectiv care furnizeaza servicii. Cel din urma isi asuma deja postura de consultant ca sa ii personalizeze clientului serviciul oferit si face toata partea de cercetare pentru a descoperi ce ar mai putea fi de imbunatatit inainte ca acesta sa-si manifeste nevoia.
Noi punem foarte mult accentul pe analiza amanuntita a fiecarui client in parte ca sa ii descoperim nevoile specifice, si apoi ne folosim de experienta cu zecile de alti clienti similari lor pentru a aduce imbunatatiri si a amortiza riscuri care devin vizibile doar privind statistic. Presupun ca asta ar trebui sa fie valabil si in alte domenii, ca odata cu expertiza vine si capacitatea de a anticipa si de a vedea mai cuprinzator decat viziunea imediata a clientului.
6. Cum crezi ca poate o companie romaneasca aflata la inceput de drum sa devina puternica pe piata serviciilor din Romania? Ce trebuie, efectiv, sa faca un tanar antreprenor ca sa construiasca o companie solida?
 
Nu exista nimic care sa inlocuiasca resursa si capacitatea umana. Finantarea si ideile isi au importanta lor evidenta dar, la final planificarea si executia vor delimita succesul de esec, iar acestea sunt strict dependente de calitatea oamenilor implicati.
Cel mai greu si cel mai important este sa creeze o echipa puternica in care apoi sa investesca sistematic, sa o  motiveze si sa creeze un mediu placut si profesionist de lucru. Deja este un cliseu, dar si eu cred ca succesul in business il obtii punand pasiune si facand ce iti place, avand ca obiectiv lucrul de calitate si punand reusita financiara  pe locul doi.
 
7. Atat tu, cat si noi credem cu putere in ideea culturii organizationale puternice din cadrul oricarei companii. Problema este ca acest concept nu este unul caruia sa i se acorde importanta cuvenita la noi in tara. Cum crezi ca am putea schimba aceasta atitudine?
 
Din punctul meu de vedere este un proces inevitabil, o selectie naturala a companiilor. Daca inainte cu o cultura organizationala puternica ajungeai la performanta si ieseai in evidenta, acum companiile care au constatat rolul acesta strategic si beneficiile aduse sunt din ce in ce mai multe, cel putin in afara, si in curand va deveni deja o chestiune de adaptare la competitie pentru a supravietui pe piata.
Cine nu a fost dispus sa faca eforturi in aceasta directie pentru a excela va simti curand pe propria piele regresul si va fi nevoit sa faca in viitor aceste eforturi doar pentru a se mentine pe linia de plutire, iar asta deja e o motivatie mult mai stringenta.
 
8. Care sunt calitatile cheie ale unei persoane, astfel incat sa poata sa se dezvolte ca un bun lider intr-o organizatie?
 
Pentru a intelege mai bine vastitatea lor, hai sa le numim calitati de pornire, de supravietuire si de excelenta.
Cele de pornire sunt de regula trasaturi de caracter care, o data cultivate fac din tine un potential lider: integritate, sinceritate, umor, incredere, buna relationare cu ceilalti, capacitate de influentare. Cele de supravietuire sunt aspectele  care iti determina performanta de zi cu zi: abilitatea de a delega, prioritizare, rezolvare de probleme, organizare, gestionare de conflicte etc. Cele de excelenta fac distinctia intre manageri si lideri in adevaratul sens al cuvantului. Aici intra calitati mult mai abstracte si greu de definit ca: viziunea, gandirea strategica, flexibilitatea si intuitia.
 
9. Ai reusit sa calatoresti destul de mult si sa ai diferite experiente de afaceri si in alte tari, chiar si in SUA. In urma tuturor analizelor si observatiilor pe care le-ai realizat pe parcursul timpului, care crezi ca este reteta pentru o dezvoltare profesionala de succes a tinerilor romani? Ce anume ar trebui sa invete de la cultura tineretului din strainatate?
Tinerii din strainatate experimenteaza mai mult, incepand cu “joburile de vara” pana la internship-uri, practici in diferite domenii si uneori anul pe care si-l iau liber de la studiu pentru a se familiariza mai mult cu specializarea aleasa printr-un post temporar.
Ca sa iei decizia buna pentru tine trebuie inainte de toate sa ai de unde alege, sa fi experimentat suficient de multe domenii si directii. O data aleasa directia de urma, reteta este simpla, dar nu usoara:  plan concret cu ce ai de dezvoltat, modalitati prin care vei face asta (formale, informale etc), mentori, autodisciplina si foarte multa perseverenta.
 
10. Ce sfaturi ai pentru tinerii aspiranti la o cariera in management? Tu ce ai face daca ai fi acum la inceput de drum?
 
As profita de toate resursele informationale care sunt acum disponibile si la care nici nu as fi putut sa visez acum 20 de ani. Toata lumea stie zicala “Cunoasterea este putere”, dar pentru ca e formulata atat de general nu are impactul pe care il merita…In societatea de azi selectarea si aplicarea cunoasterii au devenit abilitatile care ii diferentiaza pe cei care vor ajunge la succes de mediocritate.
 
11. Care crezi ca este sfatul care te-a ajutat cel mai mult in viata?
 
In anul 1990 am terminat liceul si am fost putin debusolat pentru ca nu aveam nici un obiectiv clar, resursele  financiare pentru a urma o facultate imi lipseau cu desavarsire si nu vedeam nici o directie, asa ca am stat de vorba cu mama, consilierul meu personal la aceea vreme si am intrebat-o ce as putea sa fac, iar ea cunoscandu-mi calitatile mi-a raspuns: ‘’Da-ti voie sa te arunci in viata si asuma-ti ceea ce va urma.’’, lucru pe care l-am facut si care astazi m-a adus unde sunt.
 
O propozitie care sa ramana pentru Portal Management ca un citat celebru:
           “Da-ti voie sa te arunci in viata si asuma-ti ceea ce va urma.”
 
Sursa:
 
Expert antreprenoriat
Sandu Sorin

Back to Top