Community. Intelligence. Development.

Proiecte incheiate

Nov 5, 2019

ESTI UN BUN ANTREPRENOR? 

 

 ESTI UN BUN ANTREPRENOR?

 

 

1. Sa devii antreprenor nu este o activitate care se improvizează
Din acest motiv, înainte de a întreprinde orice activitate antreprenorială, trebuie să ne întrebăm care sunt motivele pentru care dorim să devenim întreprinzători. Multe persoane încep o activitate antreprenorială din necesitate. Criza economică a făcut să dispară mii de locuri de muncă si a deveni întreprinzător aproape că a devenit o necesitate. Totuşi disperarea nu este o bună motivare pentru a deveni întreprinzători: dacă ne aflăm într-o situaţie dificilă este mai uşor să greşim, din grabă. Chiar daca suntem presati de o situatie economica precara, a noastra personala sau a familiei noastre, trebuie sa facem toti pasii necesari asa cum se cuvine, daca dorim sa avem succes. In primul rand trebuie sa trecem dincolo de motivatia castigului si sa intelegem ca doar niste motivatii valabile ne pot garanta succesul in ceea ce dorim sa intreprindem. Deoarece doar dacă motivele care stau la baza alegerii de a întreprinde o activitate autonomă sunt valide se poate începe in mod serios un start up.
 
2. Pot fi un bun antreprenor?
Un prim răspuns la întrebarea: “Am caracteristicile necesare pentru a fi unbun antreprenor?” putem deja să-l dăm analizam senzaţiile pe care le-am avut citind descrierea avantajelor si dezavantajelor de mai sus.
Dacă suntem tentati si motivati de posibilitatea de a îndeplini un vis si nu ne sperie ideea de a fi răspunzători pentru propriul nostru destin, atunci suntem pe calea cea bună. Dacă în schimb ne gândim ca parca totusi sa muncesti la un patron in calitate de angajat nu este o idee chiar aşa de rea, poate că ar trebui să facem o analiză ulterioară a motivelor profunde ale alegerilor noastre. Reacţia noastră la citirea avantajelor si dezavantajelor de a fi antreprenor este strâns legată de caracteristicile noastre personale si de atitudinile noastre caracteriale, si deci acum ar fi bine să vedem care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă un antreprenor.
 
3. Cine este un bun antreprenor
Antreprenorul este o persoana care are curajul de a pune in practică o nouă iniţiativă si care stie sa faca fata dificultăţilor si riscurilor. Inovaţia, schimbarea si riscul reprezintă termenii esenţiali ai unei afaceri. Totuşi, antreprenorul nu este doar cel care creează noua iniţiativă. Ci trebuie sa fie si cel care o organizează, asigura managementul si defineşte strategiile de dezvoltare, sistemul de productieal bunului sai serviciului. Caracteristicile pe care orice antreprenor trebuie să le aibă suntcompetenta de antreprenoriat, competenta de management si capacitatea de leadership. Dar ce înseamnă antreprenoriat, management si leadership? Antreprenoriatul reprezintă impulsul către schimbare, simtul initiativei, posibilitatea de aducerea sau creare a ceva nou pe piata, pe care întreprinzătorul le aduce în firma sa, atât in faza de infiintare societăţii cât si in momentele strategice ale dezvoltării sale. Managementul exprimă capacitatea de a organiza si gestiona activitatea, iar leadership-ul reprezintă capacitatea de a conduce alte persoane implicate in organizaţie.
 
Antreprenorul se încadrează in trei dimensiuni:
  • dimensiunea mentală a initiativei, visului si inovaţie: antreprenoriat;
  • dimensiunea organizatorică, care se referă la a face in mod eficace activitatile ce au fost decise: managementul;
  • dimensiunea relaţională, pentru constituirea de relaţii cu alţi actori de pe piata si pentru crearea echipei necesare firmei: leadership.
 
4. Caracteristicile unui potenţial antreprenor
Vom vedea acum care trebuie să fie caracteristicile personale si aptitudinile pe care un potenţial antreprenor ar trebui să le deţină:
a) Capacitate de a face fata riscului: sau mai bine zis capacitatea de a identifica si de a destina resurse pentru atingerea obiectivelor personale, înaintea celor individuale si subiective;
b) Pragmatism: nu trebuie să piardem niciodată contactul cu realitatea. Dorinţa de a realiza ceva nu trebuie sănefacă să pierdem din vedere realitatea situaţiei. Este bine sa avem incredere in noi, dar daca exageram înseamnă să ne expunem pe noi si propria societate riscului de faliment;
c) Curiozitatea faţă de tot cene înconjoară, disponibilitatea de a înveţa constant prin cele mai ample si multiple experienţe cotidiene, să fim la curent cu tehnologiile, să fim actualizaţi mereu, să cunoastem legile, diferitele aspecte ale propriei afaceri, posibilităţile de dezvoltare, etc.
d) Inclinatie spre schimbare: Capacitatea de a privi schimbările ca nişte aspecte comune ale vieţii cotidiane si nu ca accidente pe care trebuie să le evităm neapărat;
e) Creativitate: capacitatea de inovare si de a se inova ca si cheie fundamentală a îmbunătăţirii individuale si profesionale;
f) Perseverenta: este capacitatea de a nu se da bătut în faţa obstacolelor obişnuite împreună cu doze mari de flexibilitate si capacitatea de a preţui mai mult chiar si vicisitudinile;
g) Răbdare: Orice afacere are nevoie de timp. Timp pentru a se face cunoscut, timp pentru a-si face o reputaţie, timp pentru a crea o reţea de contacte stabile. Pentru a deveni antreprenor este nevoie de calm si răbdare;
i) Leadership: orice bun lider are nevoie de colegi de călătorie, fie că vor fi asociaţi sau angajaţi, un bun antreprenor trebuie să ştie să-si conducă proprii colaboratori, să-i motiveze, să-i susţină in momentele dificile si să creeze spiritul de grup; 9. Flexibilitate:
A fi antreprenor solicită un program neprevăzut, şedinţe in ultimul minut, schimbări neprevăzute, probleme de rezolvat. Trebuie să fiti pregătiti să renuntati la o parte din propriul timp liber pentru dezvoltarea propriei afaceri; 10. Sânge rece: Antreprenorul nu îşi poate permite luxul de a-si pierde calmul si de a intra in panică. Situaţiile de stres trebuie să fie gestionate în cel mai bun mod.
k) Cunoaşterea directă a sectorului de activitate in care dorim sa ne deschidem o afacere: Este un alt element cheie pentru succesul propriei idei de afacere. Dacă ai lucrat deja în sectorul de referinţă, de fapt îţi permite să ai o idee mai clară a elementelor sale caracteristice, cum ar fi: tipologia si nevoile clienţilor, concurenţii de pe piaţă, principalele procese productive / organizatorice, riscurile si oportunităţile existente pe piaţă. Această cunoaştere permite potenţialului antreprenor să opereze alegeri strategice conştiente si să evite erorile legate de subevaluarea elementelor determinate.
 
5. Te naşti sau devii antreprenor?
Totuşi, deţinerea unor astfel de aptitudini nu poate fi considerată o condiţie suficientă pentru a fi un potenţial antreprenor de succes.
Dacă ne gândim că ne-am născut cu anumite caracteristici si cu potenţial pentru a fi un antreprenor, pentru a deveni un antreprenor de succes este nevoie să investim în dezvoltarea propriilor competenţe, urmand un curs de antreprenoriat sau invatand singuri acele lucruri care să ne susţină propria dezvoltare personală si profesională.
 
 
Expert antreprenoriat
DIMA MIHAELA

 

 

 

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top