Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Oct 19, 2020

Cum să reușești în afaceri pe cont propriu: SRL sau PFA?Cum să reușești în afaceri pe cont propriu: SRL sau PFA?

 

Cum se analizează performanța companiei? Ne adresăm antreprenorilor actuali sau celor care vor să înceapă o afacere în viitor.
Este momentul să vedem cum se analizează performanța unei companii și cele mai bune tehnici pentru bugetare. Mai exact, vorbim despre: analiza veniturilor și cheltuielilor, tehnica de bugetare pe verticală și orizontală și ce trebuie să conțină un plan de afaceri. De asemenea, vorbim despre două aspecte esențiale în organizarea și dezvoltarea unei afaceri: promovarea companiei în online și cum alegi forma de organizare între SRL și PFA.
Structura contului de profit și pierdere. Ce înseamnă EBIT
Începem cu începutul, și vedem structura contului de profit și pierdere. Orice antreprenor trebuie să-și planifice dezvoltarea afacerii pe baza unui buget de venituri și cheltuieli, care se împart în două mari categorii: exploatare și financiare. Astfel, dacă scădem din cifra de afaceri cheltuielile cu mărfuri și materie primă de la furnizori, obținem marja brută.
Apoi, avem o serie de cheltuieli externe de exploatare, precum utilități, chirie, transport, subcontractori. După scăderea acestora din marja brută, obținem valoarea adăugată, care reflectă competitivitatea unei companii.
Mai departe, trebuie scăzute cheltuielile de exploatare interne, precum salarii, amortizarea și altele (unde intră, de obicei, provizioane sau ajustări de active). Astfel, obținem rezultatul din exploatare. În terminologia tehnică, această marja poartă numele de EBIT , un acronim englezesc care provine de la Earnings Before Interest and Tax. Acest rezultat este FOARTE IMPORTANT, deoarece reflectă capacitatea companiei de a obține profit din activitatea principală.
Mai departe, dacă ajustăm rezultatul din exploatare cu cel financiar, obținem REZULTATUL BRUT. Din activitatea financiară, companiile pot înregistra venituri și cheltuieli cu: dobânzi, discounturi ocazionate de plata anticipată, impactul fluctuației cursului de schimb. În fine, prin scăderea impozitului aplicat profitului brut /sau/ venitului, obținem profitul net.
Cele mai importante cheltuieli și dinamica lor
După cum vezi, contul de profit și pierdere are zeci de cifre și te poți pierde foarte ușor în detalii. Din fericire, există o tehnică simplă care poate fi aplicată rapid pentru a înțelege imediat imaginea de ansamblu. Tehnica implică analiza pe verticală și orizontală a contului de profit și pierdere. Mai exact:
Analiza pe verticală implică exprimarea cheltuielilor ca procent din venituri în fiecare lună și evidențiază imediat care sunt cele mai importante cheltuieli și dacă se respectă bugetul planificat. Spre exemplu, te poți încadra în bugetul preconizat de costuri salariale, dar dacă veniturile subperformează, atunci ponderea salariilor în cifra de afaceri este peste nivelul planificat.
Analiza pe orizontală arată dinamica absolută și procentuală a cheltuielilor prin comparația cu cea a cifrei de afaceri. Astfel, poți să verifici imediat dacă dinamica cheltuielilor variabile este justificată de evoluția veniturilor. Spre exemplu, dacă ți-au crescut cheltuielile de aprovizionare, ai reușit să transferi acest cost suplimentar clientului prin majorarea prețului? Dacă nu, atunci marja brută scade, iar profitabilitatea companiei este sub presiune.
 

 Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

 

 

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic

 

 

Back to Top