Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Oct 29, 2020

Cum se construiesc afacerile profitabile?Cum se construiesc afacerile profitabile?
 
După ce am vorbit despre structura cheltuielilor și estimarea veniturilor, este momentul să vedem cum se analizează indicatorii de profitabilitate. Atenție maximă, deoarece performanța companiei este judecată după acești indicatori.
Primul indicator este marja brută, care reflectă diferența dintre cifra de afaceri și costurile de aprovizionare. Spre exemplu, la o cifra de afaceri de 100 și costuri de achiziție de 70, marja brută este de 30% din vânzări. Acest indicator este important, deoarece reflectă raportul de putere dintre companie și furnizori, pe de o parte, și clienți, pe de altă parte.
Analizând situațiile financiare ale tuturor companiilor active în România, marja brută a scăzut cu 10% în ultimul deceniu, de la 41% în 2010 la doar 30% în 2019. Scăderea s-a accentuat în ultimii ani, în special din cauza creșterii costurilor de aprovizionare alimentate de creșterea salariilor, atât pe segmentul salariului minim, cât și din partea sectorului public, ceea ce a pus o presiune pe sectorul privat.
În acest context, competitivitatea companiilor active în România a scăzut, deorece companiile au avut resurse limitate pentru investiții. O dovadă în acest sens este faptul că exportăm cel mai puțin din Europa pe cap de locuitor. Ungaria, o țară de două ori mai mică decât noi, exportă aproape dublu.
Mai departe, dacă scădem costurile cu aprovizionarea, subcontractare, salarii, amortizarea investițiilor și diverse alte cheltuieli, obținem rezultatul din exploatare sau marja operațională. Companiile active în România înregistrează un profit mediu din exploatare de 8% din vânzări, unul dintre cele mai scăzute din Europa. În limbajul de specialitate, acest indicator poartă numele de EBIT, un acronim de la englezescul Earnings Before Interest and Tax, și este foarte important, deoarece reflectă capacitatea companiei de a obține profit din activitatea principală.
 
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
 

Sursa: Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic

Back to Top