Community. Intelligence. Development.

Proiecte in implementare

Jan 13, 2021

Uniunea Europeană interzice exporturile de deșeuri din plastic 

 

 

Uniunea Europeană interzice exporturile de deșeuri din plastic

 

 

 

Comisia Europeană a adoptat noi reguli cu privire la exportul de deșeuri din plastic, potrivit cărora exporturile de deșeuri din plastic din Uniunea Europeană către țările non-OCDE vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021, cu excepția deșeurilor din plastic curate trimise pentru a fi reciclate, anunță DPA, citat de Agerpres.

 

De asemenea, exportul de deşeuri din plastic din UE către ţările OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) precum şi importurile în UE vor fi mai strict controlate.

 

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) cuprinde 37 de membri, 24 dintre aceștia fiind țări europene, țări dezvoltate care dețin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

 

”Aceste noi reguli trimit un mesaj foarte clar că UE îşi asumă responsabilitatea pentru deşeurile pe care le generează. Exportul de deşeuri din plastic va fi permis numai în condiţii foarte stricte. Exportul de deşeuri de plastic nesortate către ţările non-OECD va fi complet interzis”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

 

La începutul anului 2018, China (precedenta destinație principală pentru deșeurile din plastic) a interzis importurile de deșeuri. Așadar, comerțul cu deșeuri din plastic s-a reorientat spre alte țări din Asia, precum Malaezia.

 

În condiţiile în care unele dintre aceste ţări nu dispun de facilităţi suficiente de reciclare, exporturile UE au fost criticate de organizaţiile de mediu care susţin că o mare parte din deşeurile din plastic trimise de blocul comunitar ajung în oceane sau sunt arse în gropile de gunoi.

 

Sursa articolului:

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Back to Top